Boka städning - klicka här

Så enkelt rengör du diskmaskinen

Så enkelt rengör du diskmaskinen
3 mars 2023 ryderiet

Så enkelt rengör du diskmaskinen

Det kan verka konstigt att behöva rengör diskmaskinen inuti, den diskar ju rent dina tallrikar och glas. Med jämna mellanrum behöver även den lite extra omsorg och det varken speciellt svårt eller tidskrävande. En gång i kvartalet är lagom att ge maskinen en mer noggrann rengöring. Du märker att det är dags om det luktar unket i maskinen trots att du precis diskat, att disken inte längre blir helt ren eller att det finns avlagringar på disken och i maskinen. Här får du tips på hur du rengör diskmaskinen och därmed också håller disken fräsch mellan rengöringarna

Så gör du ren din diskmaskin steg för steg

När det är dags för en mer noggrann rengöring av din diskmaskin är det bra att först skydda golvet framför mot dropp och stänk.

  1. Börja alltid med att läsa manualen för just din diskmaskin. I den ser du hur maskinen är uppbyggd, vilka delar som du kan ta bort och rengöra för sig och hur du får loss dem.
  2. Töm diskmaskinen på disk och kör ett kortprogram med ättika, citronsyra eller bikarbonat. Du hittar recept längre ner i texten.
  3. Plocka bort lösa delar som bestickkorgar.
  4. Dra ut och haka ur diskmaskinskorgarna.
  5. Plocka ut silen och filtret. När du snurrat på vredet för den lilla filterkorgen så får du även bort ytterligare ett par delar som du tar ut och diskar för hand.
  6. Ta bort spolarmarna och diska dem för hand. De små hålen som vattnet sprutar genom kan bli tilltäppta så använd till exempel en tandpetare och gå från hål till hål.
  7. Använd en liten borste, till exempel en gammal tandborste och borsta rent i alla små skrymslen på insidan av maskinen och luckan inklusive diskmedels- och spolglansfacket. Du kan använda diskmedel, såpa eller utspädd ättika som rengöringsmedel.
  8. Använd en svamp och liten borste och gör rent på och runt om alla gummilister med samma medel.
  9. Torka ur hela insidan med fuktigt trasa med ditt rengöringsmedel.
  10. Gör rent ramen som inte kommer i kontakt med vatten när du kör maskinen med en svamp eller trasa. Använd en gammal tandborste vid gångjärnen. Även här fungerar diskmedel, såpa eller utspädd ättika.

Boka din städning med Ryderiet här

Boka städning snabbt och enkelt

Boka här