Boka städning - klicka här

Hur många timmar lägger du på att städa?

Hur många timmar lägger du på att städa?
14 mars 2023 ryderiet

Hur många timmar lägger du på att städa? Många upplever att den bara flyger iväg. Det kan bero på att en stor del av vår tid läggs på att städa, alltså det obetalda hushållsarbetet. Vill du veta hur mycket tid vi lägger på att städa och vilka sysslor som inkluderas bör du fortsätta läsa, för detta är intressant.

I genomsnitt ägnar svensken 14 timmar åt att städa. 14 timmar per vecka blir ca 2 timmar om dagen. Tänk på att ett dygn har 24 timmar – 8 av dessa går åt till att sova, 8 går åt till att jobba. Då har du 8 timmar kvar till övriga saker. Men redan innan du har börjat med något annat så försvinner ytterligare 2 timmar åt hushållsarbete, som dessutom är obetalt.

Med denna text vill vi inte framstå som att det är något negativt att vi ägnar 2 timmar om dagen åt de obetalda hushållssysslorna. Snarare tycker jag att det är bra att vi svenskar bryr oss om våra hem. Däremot kan jag själv som många andra, uppleva att det hade varit roligare och mindre stressigt om det fanns mer tid till annat än hushållssysslorna. Trots detta är det bara ungefär 6,6 % av Sveriges befolkning som har städhjälp.

Vad lägger vi egentligen tid på?

Som jag nämnde tidigare lägger vi svenskar ungefär 14 timmar i veckan på städning. På ett helt år (52 veckor) är det ungefär 728 timmar. 782 timmar är ungefär 30 hela dygn. Tänk dig att vi lägger ungefär en månad om året på att städa. På den här månaden hade man kunnat göra så mycket annat roligt som att hälsa på familj och vänner, träna eller bara njuta av livet. Det är på tiden att vi börjar använda oss mer av städhjälp. Något som faktiskt också gynnar jobbsektorn och skapar fler arbeten.

På tal om städhjälp och de 6,6 % som använder sig av det.  Vad har resterande 93,4 % har för anledning till att inte använda sig av det? Tyvärr är det så att många känner att de inte har råd. Det är ofta ganska dyrt med städhjälp, närmare bestämt ca 30 % av befolkningen.

Ersättning för det obetalda hushållsarbetet

Om man räknar på hur mycket obetalt hushållsarbete som läggs på att fixa och städa i hemmet kan man verkligen fråga sig hur roligt det kan vara att städa. Säg att en timme är ungefär 200kr. Det innebär att på en vecka läggs ungefär 2 800kr på hushållsarbete. På ett år (728 timmar) är det ungefär 145 tkr. 145 000 kr lägger vi på att städa ett helt år. 🤯 Det är lite mer än 5 månadslöner för den genomsnittliga svensken. Det kan kanske vara värt en extra slant i månaden för att kunna lägga tid på att göra sånt som du verkligen älskar. En liten tankeställare sådär!

Ryderiet finns här för dig och du bokar enkelt ditt städuppdrag här eller via Hej@ryderiet.se

Boka städning snabbt och enkelt

Boka här