Boka städning - klicka här

Enkla tips för att få det att lukta gott hemma

Enkla tips för att få det att lukta gott hemma
20 mars 2023 ryderiet

Vi vill givetvis alla att det ska lukta gott och kännas fräscht hemma. Men ibland kanske det känns lite unket eller till och med att det finns en obehaglig doft. Det är mycket som kan påverka doften i ditt hem såsom matlagning, husdjur, om du inte går ut med soporna ofta och hur ofta du städar. Här ger vi dig lite tips på hur du får det att lukta gott hemma på ett enkelt sätt.

Läs våra tips för ett väldoftande och fräscht hem

1. Rengöringsmedel med naturlig doft

Idag finns det ett enormt utbud av rengöringsmedel med mängder av olika dofter. Däremot ger en del av dem nästan för stark doft som tar över i ditt hem. Vårt tips är att du använder dig av rengöringsmedel med naturliga doftämnen. De ger ofta en mildare och fräschare doft i hemmet. Fördelarna med det är många.

  • Doftkänsliga personer reagerar inte lika starkt på dem.
  • Minskar mängden kemikalier i ditt hem.
  • Rengöringsmedlen är ofta mildare för händerna.
  • Du kan blanda ditt eget rengöringsmedel eller doftspray.

2. Använd doftljus

Med ett doftljus kombinerar du mysfaktorn som levande ljus ger med att även få en god doft. Däremot är det dock viktigt att tänka på vilket doftljus du använder. En del billiga varianter har en artificiell doft som skapar obehag istället för att ge en behaglig doft. De har dessutom oftast kortare brinntid. Ett tips är att du satsar på större ljus för att få mer brinntid.

3. Spreja doft

En populär variant för att få det att lukta gott är olika doftsprejer. Precis som med rengöringsmedel rekommenderar vi att du köper sprejer som är tillverkad i mesta möjliga mån av naturliga ämnen. Eftersom det sprejas ut i luften kommer du att andas in den och då vill du undvika skadliga kemikalier. I badrum kan det vara praktiskt med en automatisk doftdispenser som sprejar ut väldoft med jämna mellanrum.

4. Doftpinnar – både för inredning och lukt

Något som blivit mycket populärt är doftpinnar. Det är helt enkelt små pinnar som du sätter i en liten behållare som innehåller en doftande vätska. Stickorna suger sedan upp vätskan och sprider då doften. Vill du ha mycket doft ska du köpa en med många pinnar. De sprider dock inte bara god doft utan de är även en snygg inredningsdetalj. Dessutom mycket trevligare än många av de luftfräschare som finns i plastbehållare.

5. A och O – städa först källor som ger dålig lukt

Oavsett vad du använder av ovanstående så hjälper inte det om vissa saker i hemmet inte hålls rena, utan de kommer att sprida obehagliga odörer. Några vanliga källor som du bör rengöra regelbundet för att minska den risken är bland annat följande:

  • Sophink
  • Diskmaskin
  • Tvättmaskin
  • Avlopp och golvbrunnar
  • Djurburar och kattlåda

Om dessa inte städas ur riktigt kan de ge riktigt dålig lukt. Samtliga bör dessutom göras rent regelbundet och skuras ur rejält.

Om du inte själv har tid att städa och hålla dålig lukt borta kan du anlita oss på Freska. Vi erbjuder hemstädning som du även kan boka på regelbunden basis.

Boka städning snabbt och enkelt

Boka här